Novi Sad
23.05.2012.
06:25 > 11:42
Brzina dobijanja odgovarajuće lekarske pomoći kod nas dodatno je usporena činjenicom da pacijenti ne mogu da dobiju sve lekove koje lekari opšte parkse procene da treba da dobiju, zbog čega moraju da se obraćaju specijalistima.
  • 05.07.2012 00:24
    Muka
    Ja se borim sa hronicnim bolovima 15 godina vec.Popio sam milion tableta za to vreme koje mi nisu pomagale.Kada god odem kod mog doktora i zalim se na bolove,on me posalje kod "specijaliste" koji me ni ne pogleda i prepise diklofenak duo ili jos nesto sto meni ne pomaze godinama.Ja mu to objasnim a odgovor je

    Morate se pomiriti sa tim da je vas problem ne izleciv...

    A blaze opioide niko nece da mi prepise za sve ove godine.Kad god pitam doktore,odgovor je to sluzi za drogiranje...

    A svako ko ima i malo mozga zna da se hronicni bolovi ne lece obicnim analgeticima vec blazim opioidima.Pogotovo zato sto isti ti analgetici koje mi prepisuju 15 godina,ne pomazu.

    Sta reci?
  • Novosađanka

    24.05.2012 11:57
    DNO DNA
    Zdravstvo u Srbiji je na samom dnu,iz godine u godinu je lošije i pored silnih novina i obećanja.Čini mi se da se sve radi kako bi običnim ljudima bilo sve teže i komplikovanije da dobiju zdravstvenu uslugu.Pacijenti su prepušteni sami sebi, ni privatnici ne pružaju adekvatnu uslugu,njima su jedino pare cilj.Ne daj Bože biti bolestan u Srbiji.Najkorumpiranija profesija ubedljivo su medicinari!
  • Slusalac

    23.05.2012 19:18
    Zdravstvo = 0,00
    Kad je gospodin Stankovic izabran za ministra zdravlja puno je naobecavao i sto je jos gore mnogi su se upecali i poverovali mu.
    Odmah po njegovom imenovanju sam ostavio komentar da znajuci ko ga je predlozio i skim se u kolo uhvatio nista bolje u zdravstvu biti nece.
    Evo godina je od kako je dotocni gospodin ministar pa narode objavise da smo na poslednjem mestu u zdravstvu od ocenjivanih zemalja mislim trideset i cetvrti.
    Bojim se da ce svakim danom u ovoj nasoj Srbiji biti sve gore i gore i to ne samo u zdravstvu.
  • 23.05.2012 13:27
    Sve sto je lose, sto DRZAVA zacrta da mora biti
    vade se da je tako i u EU

    E BOME NIJE TAKO, u EU postoji preventivno lecenje
    u EU postoji BRIGA za pacijente i lecenje bolesnih gradjana

    i NIJE bitno koliko bolesna osoba= buduci pacijent ima godina,

    niti je bitno IZ KOJE ZEMLJE dolazi
    boesnik je samo bolesnik i tamo u EU se postuje HIPOKRATOVA ZAKLETVA

    znam sigurno da je tako, govorim iz licnoga iskustva, boletst dosla, ja stranac, NIKO nije pitao odakle sam, ko sam, zasto sam tu, koliko imam godina,sta radim sa kim zivim.....

    jednostavno jedno pitanje, DA LI TREBA PREVODILAC kako bi se mogli sporaumeti

    Ovi politicari, svejedno kojoj stranci=partiji pripadaju su najveci bezobraznici i lopurde

    oni bi ne jednu, nego TRI Nemacke i Engleske satrli za 20 godin, a ne Srbiju
  • Krcko Oraščić

    23.05.2012 11:21
    Opa , APOTEKARSKA MAFIJA!
    Apotekarska mafija, kontroliše lekare, nažalost,odosmo dođavola Srbijo! Važno da u apoteci možeš dobit lek za bilo koju sumu novca, od trodona do benđžosa! I kvazi placebooo tabletice za lilule. APOTEKARSKA MAFIJA uništava klan lekara,zanimljivo.
  • Outlaw

    23.05.2012 10:53
    Doktorima je zabranjeno od strane ministarstva zdravlja da skupe lekove prepisuju na recept,pa vam kazu da se 'placaju' a nemoze svako da si priusti kupovinu istog,umesto da plati samo participaciju!
  • Outlaw

    23.05.2012 10:49
    A dali znate da u bolnice neprimaju pacijente starije od 65 god.
    Treba da prodje 'komplikovanu papirologiju'da bi takva osoba bila primljena u bolnicu!!
  • 23.05.2012 09:46
    Pre 20 godina ova zemlja je imala jedno od najbolje resenih sistema zdravstva u Evropi. Skoro da nije bilo sela i vokoje*ine u SFRJ a da nije imalo ambulantu i svog lekara opste prakse. Veca sela su imala cak i kola hitne pomoci. Ni jedna drzava u zapadnoj Evropi nije imala takav sistem i njihovi pacijenti su mortali da iz manjih mesta putuju u veca kako bi dobili zdravstvenu negu. Nismo imali tako medorno opremljem zdravstveni sistem poput zapada, ali smo za razliku od njih imali daleko vecu pokrivenost i pacijenti iz nekog sela nisu morali da dolaze u grad na preglede. Tek ako bi trebao da se izvrsi pregled od strane nekog specijaliste pacijent je slat u grad i kolima hitne pomoci koje se nalazilo u tom selu. Svaki stariji gradjanin Vojvodine se seca toga i to moze da potvrdi da je tako bilo. Danas od svega toga nista vise na postoji a sistem svaki dan upropastavamo. Kao da neko hoce da zatvori sve domove zdravlje kako bi privatne ordinacije dobile sav taj posao.
  • Mamika

    23.05.2012 09:44
    ???
    Ovakvim načinom i ponašanjem ministarstvo zdravlja,ubija i pacijente i lekare i kompletno medicinsko osoblje! Sve što su do sada smislili,ništa ne valja!
  • 23.05.2012 09:10
    Sramota
    Neka se zapitaju oni koji propisuju kazne, koliko ljudi umre godisnje jer nije stiglo na vreme kod lekara specijaliste po preko potreban lek?! Ukratko, ukoliko si, ne daj boze bolestan, skupo plati privatnog lekara, iako imas zdravstveno osiguranje koje ti pokriva sve moguce preglede, pa mozda i ostanes zdrav, ili si cak spasis zivot, naravno, ukoliko imas finansijske mogucnosti za tako nesto. Ukoliko nemas, neka ti je laka crna zemlja...
  • Kan

    23.05.2012 09:09
    Horor zdravstvo
    Evo upravo pokusavam da zakazem redovni ginekoloski pregled u domu zdravlja.
    Procedura je sledeca:
    1. Nazovem dom zdravlja (inace se vec dva dana niko ne javlja na telefon)i prijavim se da hocu pregled
    2. Dom zdravlja svakog ponedeljka posalje spisak u call-centar
    3. zovu me iz call centra da mi kazu kada mi je termin (ne moze da se bira kada meni odgovara)
    4. Kada odem na pregled, onda se tamo upisem u svesku za ultrazvuk, ne moze da se zakaze odmah.
    I kako onda covek da ne poludi zbog stanja u zdravstvu?!?!
  • Lusi NS

    23.05.2012 09:04
    @Anonimus:"šta je zapravo cilj" Cilj je, da sve platimo. Ministarstvo zdravlja ne kažnjava lekare, ako upućuju u privatne ordinacije, i ako
    ispisuju takozvane "bele" recepte,pošto za njih u apotekama plaćate punu cenu leka.
  • Boki

    23.05.2012 08:57
    hocu da znam sta mi osiguranje pokriva
    A samo s*ru o preventivi kako smo neodgovorni i slicno (naravno ima i toga)ali ako zelis ili MORAS kod lekara onda krece golgota i podmetanje noge na svakom koraku.

    Kazu redovno se kontrolisite, a posle kazu radoznali moraju da plate analize. Radite pap-test a posle kazu ne moze besplatno savakih 6 meseci. Specijalista nuklearne medicine kaze kontrola za mesec dana a onda zakazu za 4 meseca. Onkoloskom bolesniku kazu hitno zracenje a onda mu zakazu boga pitaj kada. Pokusajte da zakazete uklanjanje katarakte ili ugradnju kuka....itd

    Dajte ljud da bar znamo sta imamo a sta nemamo u tom obaveznom socijalnom osiguranju a ne kao sve ima a ustvari skoro nista nema
  • 23.05.2012 08:49
    Bolesno!
  • O

    23.05.2012 08:39
    Dole
    vlada!!!
  • lucia

    23.05.2012 08:37
    Apsurd je
    i sramno ubedjivati bolesnike kako su im ljudska prava poboljsana, ako im je ZAKONOM Ministarstva zdravlja i Republickog budzeta svakim danom sve vise ograniceno pravo na brzo postavljanje dijagnoze i lecenje. Zar se samo komunikacijom /pricom!/ sa lekarom opste medicine moze izleciti?? Socijalni mir se slama na ledjima jedne kroz istoriju covecanstva postovane profesije. Studentima medicine savetujem: bezite u inostranstvo, gde vas nece losiji od vas gaziti!
  • ovca

    23.05.2012 07:17
    Užas ! Pacijent je u ovoj državi najmanje važan ... Kažnjavati lekare zbog propisane terapije da pacijent ne bi čekao mesecima kod specijaliste???STRAŠNO !!!Pacijent nek se muči mesecima ili može i da umre dok dođe na red ...
  • puf1

    23.05.2012 07:11
    Sta "prepametni"napravise
    Zdravstvo nam je KATASTROFA !!!
    Na pacijente niko ne misli !!!
  • 23.05.2012 07:10
    A to se sve slomi na pacijentu.
    Lično, imam doktoricu opšte prakse, koja mi za sve ove godine, čak i pre nego što me pregleda (iz navedenih razloga) specijalista, NIKADA nije dala pogrešnu dijagnozu, uvek je pregledom i možda pomoću nekih osnovnih analiza, tačno i precizno odredila terapiju. Ona je specijalista opšte prakse, neko ko je počeo karijeru u hitnoj, pa po selima, gde je bila prepuštena sama sebi u odlukama, sve u svemu, "ispekla" je struku, položila specijalizaciju, tako da imam neograničeno poverenje u nju. Ispred njenih vrata je uvek bilo najviše pacijenata, a i sada je tako.I onda ovaj nakaradni sistem treba da koči i kažnjava ovako savesne i svestrane lekare(a verujem da ih ima dosta), koji žele da pomognu pacijentu i da mu olakšaju patnju. Ovakvi lekari koji, zahvaljujući svojoj posvećenosti, humanosti i dugogodišnjoj praksi, stalnom učenju i usavršavanju znanja, često mnogo bolje mogu da postave dijagnozu, jer poznaju i prate pacijenta godinama, a specijalista te vidi jednom u životu, a i tada najčešće ne podigne glavu sa papira koji su pred njim i ne pogleda te u lice, ne zna ni ko si.
    Tačno je da se dešavaju zloupotrebe, ali nažalost, tu onda stradaju i oni koji korektno rade svoj posao.
  • 23.05.2012 06:47
    i još
    ako pređu broj dozvoljenih ispisanih uputa ka specijalistima ili za laboratorije i onda ih kažnjavaju
    šta je zapravo cilj?
  • Petar

    23.05.2012 06:43
    Bože, Bože, hoćemo li stići živi???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna